Uitwisselprofiel NZa Structurele Informatieverstrekking Bedrijfsvoering Wmg

Toelichting

Proces

Afgelopen jaar hebben we in verschillende werkgroepen gezamenlijk met de NZa het matchingsproces doorlopen voor het uitwisselprofiel rondom de structurele informatieverstrekking bedrijfsvoering Wmg. Tijdens het matchingsproces bleek dat een aantal informatievragen (nog) niet te vertalen zijn naar indicatoren volgens de KIK-V principes/ methodiek. Dit heeft verschillende oorzaken die in dit toelichtingendocument verder worden toegelicht. In de meeste gevallen gaat het om situaties waarbij gegevens niet gestructureerd beschikbaar zijn uit registraties bij de zorgaanbieder, maar vastliggen in documenten en andere informatiebronnen, zoals word-documenten (of PDF), excelsheets of op de website. Ook kan het zijn dat de informatiebehoefte van de vragende partij vele malen makkelijker in te vullen is door een simpel ja/nee antwoord, het ‘aankruisen van een checkbox’ of het uploaden van een link of document. Een aantal van de informatievragen kunnen in de toekomst mogelijk alsnog goed gedefinieerd en vertaald worden naar KIK-V indicatoren. Bijvoorbeeld omdat heldere definities opgesteld worden in wet- en regelgeving of doordat een eenduidige taal voor financiële gegevensuitwisseling wordt opgesteld (door uitbreiding van taxonomieën en andere standaarden die hieraan bijdragen).

Eenduidige taal voor financiële gegevensuitwisseling

Voor het uitwisselen van financiële gegevens verwijst de KIK-V ontologie naar bestaande standaarden. Op dit moment zijn dat Prismant en het Referentie GrootboekSchema (RGS). Uit eerdere pilots is gebleken dat beide standaarden onvoldoende toereikend zijn. Door KPMG is geadviseerd om de RGS standaard uit te breiden zodat toegewerkt kan worden naar een eenduidige taal voor het uitwisselen van financiële gegevens. Vanuit VWS, in samenwerking met KIK-V en Visma, wordt nu onderzocht wat er nodig is om deze standaard uit te breiden. Daarnaast heeft VWS met enkele partners het afgelopen jaar gewerkt aan het opstellen van de gegevensdefinitie voor de jaarverantwoording zorg. Hierbij zijn ook de vragenlijsten van de NZa en het CBS meegenomen. (De onderdelen Jeugd, WMO Veilig Thuis en RIVM-stralingsuitvraag zijn buiten beschouwing gelaten). Met deze gegevensdefinitie wordt vastgelegd welke gegevens precies moeten worden uitgevraagd. Er is bij de opstelling van de gegevensdefinitie zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij (rijksbrede) standaarden. Op basis van deze gegevensdefinitie heeft VWS Logius verzocht om een voorstel voor het opstellen van een taxonomie. Deze taxonomie moet nog opgesteld en vastgesteld worden en is dus nog niet bruikbaar voor programma KIK-V. Deze is echter wel nodig voor de gegevensdefinities voor de jaarrekening. Voor het jaarverslag moet de jaarrekening worden aangeleverd en die wordt op dit moment handmatig opgevoerd in het aanleverportaal. Hier zit momenteel veel administratief werk bij de zorgaanbieder en een belangrijk deel van de ervaren last in de aanlevering van de JVZ. Om dit vanuit het datastation geautomatiseerd te kunnen aanleveren, en daarmee deze last te verlichten, is deze gegevensdefinitie nodig. Zie ook de Notitie Activiteiten Financiële gegevens, d.d. 13 maart 2025 voor meer toelichting op deze activiteiten.

Besluit uitwisseling JVZ en aanvullende vragen NZa Wmg op korte termijn

De vragen in het uitwisselprofiel voor de NZa bestaan uit een combinatie van vragen die wel op de KIK-V wijze uitgewisseld kunnen worden en vragen die om één of meerdere bovenstaande redenen (nog) niet als zodanig beantwoord kunnen worden. Tegelijkertijd vormen alle vragen tezamen de invulling van de wettelijke taak (regeling die omschrijft welke informatie moet worden aangeleverd of vragen moeten worden beantwoord). Slechts een deel van deze vragen beantwoorden via de (huidige) KIK-V systematiek levert voor zowel zorgaanbieder als Nza een probleem op. Als je de vragen deels vanuit het ene systeem en deels op een andere manier moet beantwoorden, dan moeten beide partijen op verschillende plekken invoeren en verzamelen. Het is dus handig om op zoek te gaan naar (een) oplossing(en) die de totale (wettelijke) uitvraag, in ieder geval in een overgangsperiode, ondersteunt. Ook als de oplossing wordt gezocht in bijvoorbeeld het aanpassen van de vraag door de wet aan te passen, heb je (tijdelijk) aanvullende oplossingen nodig. Een wet is immers niet zomaar aangepast. Daar gaat tijd overheen.

Voor de aanvullende vragen die door de NZa worden gesteld bij de jaarverantwoording is het voorstel om minimaal in 2025 (over verslagjaar 2024) alle antwoorden op te blijven voeren in het DigiMV portaal bij het CIBG. De zorgaanbieder gebruikt dan de vragen in het uitwisselprofiel die beantwoord kunnen worden met behulp van een (SPARQL)query (KIK-V techniek) om de antwoorden te genereren en die vervolgens handmatig op te voeren. Vragen en antwoorden worden voor de NZa daarom in 2025 niet uitgewisseld via de KIK-starter. De zorgaanbieder past de (SPARQL)queries in het uitwisselprofiel zelf toe in het datastation. Per vraag is in het uitwisselprofiel beschreven of de vraag beantwoord kan worden met behulp van een (SPARQL)query.

Ondanks de overgebleven handmatige activiteiten van de zorgaanbieder, wordt deze wel ontzorgt door met een druk op de knop de antwoorden te genereren die hiervoor nodig zijn. In de verzameling en berekening van die antwoorden zat een groot deel van het werk van de zorgaanbieder. Niet persé in het opvoeren daarvan. Bovendien gaat het veelal om de vragen die elk jaar opnieuw berekend moeten worden.

Informatievraag/indicatorBestaande / gewijzigde / nieuwe informatievraagToelichting
1.1.1 Aantal contractuele FTE personeel in loondienst (PIL) met een zorgfunctie op 1 januariKIK-V indicator
  • Uit brongegevens kunnen we contractuele, geplande of gerealiseerde uren ophalen. Het begrip FTE is daarin niet gedefinieerd. Dat is in de context van KIK-V niet meer dan een berekening. Voor nu vastgesteld dat 1 FTE 36 uur per week betreft.
  • Op dit moment staat er nog een vraag open op welke wijze instroom / uitstroom geteld dient te worden. Er dient een duidelijke(re) keuze gemaakt te worden in het tellen van personen of (contract)uren. Nza heeft ervoor gekozen hierin de verbinding met VWS te zoeken om zo te streven naar uniformiteit.
1.1.2. Aantal contractuele FTE personeel in loondienst (PIL) zonder zorgfunctie op 1 januariKIK-V indicatorZie toelichting hierboven
1.1.3. Aantal ingestroomde contractuele FTE personeel in loondienst (PIL) met een zorgfunctieKIK-V indicatorZie toelichting hierboven
1.1.4. Aantal ingestroomde contractuele FTE personeel in loondienst (PIL) zonder zorgfunctieKIK-V indicatorZie toelichting hierboven
1.1.5. Aantal uitgestroomde contractuele FTE personeel in loondienst (PIL) met een zorgfunctieKIK-V indicatorZie toelichting hierboven
1.1.6. Aantal uitgestroomde contractuele FTE personeel in loondienst (PIL) zonder zorgfunctieKIK-V indicatorZie toelichting hierboven
1.2.1. Gemiddeld aantal ingezette FTE personeel in loondienst (PIL) met een zorgfunctie.KIK-V indicatorIn de regeling is niet expliciet beschreven op welke wijze de uren / FTE's bepaald worden. Gekozen voor een berekening op basis van ingezette uren. Dit is de meest uniforme berekeningswijze. Voor PIL worden op deze manier ook uren gemaakt in 0-uren contracten meegenomen. Voor PNIL ligt het aantal uren vaak niet contractueel vast (zoals in een HRM systeem voor PIL) en is een berekening op basis van ingezette uren sowieso de enige mogelijkheid.
1.2.2. Gemiddeld aantal ingezette fte personeel niet in loondienst (PNIL) met een zorgfunctie.KIK-V indicatorIn de regeling is niet expliciet beschreven op welke wijze de uren / FTE's bepaald worden. Gekozen voor een berekening op basis van ingezette uren. Dit is de meest uniforme berekeningswijze. Voor PIL worden op deze manier ook uren gemaakt in 0-uren contracten meegenomen. Voor PNIL ligt het aantal uren vaak niet contractueel vast (zoals in een HRM systeem voor PIL) en is een berekening op basis van ingezette uren sowieso de enige mogelijkheid.
1.3. Personeelskosten uit jaarrekeningKan (nog) niet via KIK-V methodiekDeze informatievraag kan nog niet via de KIK-V werkwijze worden uitgewisseld. VWS en NZa zijn nu bezig met een uitbreiding op de NTA ten behoeve van het uitwisselen middels SBR (Standard Business Reporting) in de toekomst. Wanneer dit traject gereed is kunnen de gevraagde gegevens/ posten uit de vastgestelde jaarrekening worden uitgewisseld.

Deze vraag wordt voorlopig nog handmatig ingevoerd in het DigiMV portaal.
2.1. Aantal cliënten per wetKIK-V indicatorAangepast naar bepaling o.b.v. indicaties i.p.v. declaraties. Het totaal van alle categorieën hoeft niet gelijk te zijn aan het totaal aantal cliënten. Cliënten die in onder meerdere wetten zorg hebben gekregen tellen voor iedere wet eenmaal mee.
2.2. Aantal cliënten met leveringsvorm PGB per wetKIK-V indicator
3.1. Wat zijn de KvK nummers van hoofd- of onderaannemers?Kan (nog) niet via KIK-V methodiekEr is geen betrouwbare bron voor deze gegevens beschikbaar. Deze vraag kan nog niet beantwoord worden via de KIK-V methodiek.

Deze vraag wordt voorlopig nog handmatig ingevoerd in het DigiMV portaal.
3.2 ContractenKan (nog) niet via KIK-V methodiekEr is geen betrouwbare bron voor deze gegevens beschikbaar. Deze vraag kan nog niet beantwoord worden via de KIK-V methodiek.

Deze vraag wordt voorlopig nog handmatig ingevoerd in het DigiMV portaal.
3.3 Leningen

Voldoet u aan de met geldverstrekkers overeengekomen financiële ratio's?
Kan (nog) niet via KIK-V methodiekEr is geen betrouwbare bron voor deze gegevens beschikbaar. Deze vraag kan nog niet beantwoord worden via de KIK-V methodiek.

Deze vraag wordt voorlopig nog handmatig ingevoerd in het DigiMV portaal.
3.4 Dividenduitkering

Uitgekeerd dividend
Kan (nog) niet via KIK-V methodiekDe betekenis van deze gegevens is niet vastgelegd in de KIK-V modelgegevensset. In de jaarverantwoording zorg zijn geen elementen uit kasstroomoverzicht opgenomen. Als gevolg worden hiervan geen concepten beschreven in SBR / Nederlandse Taxonomie. Daarmee heeft KIK-V geen mogelijkheid om uitgekeerd dividend uit te wisselen.

Deze vraag kan nog niet beantwoord worden via de KIK-V methodiek. Deze vraag wordt voorlopig nog handmatig ingevoerd in het DigiMV portaal.
3.5 GroepsstructuurKan (nog) niet via KIK-V methodiekEr is geen betrouwbare bron voor deze gegevens beschikbaar. Deze vraag kan nog niet beantwoord worden via de KIK-V methodiek.

Deze vraag wordt voorlopig nog handmatig ingevoerd in het DigiMV portaal.
3.6 Verbonden partijenKan (nog) niet via KIK-V methodiekEr is geen betrouwbare bron voor deze gegevens beschikbaar. Deze vraag kan nog niet beantwoord worden via de KIK-V methodiek.

Deze vraag wordt voorlopig nog handmatig ingevoerd in het DigiMV portaal.
3.7 Zorgopbrengsten per financieringsstroom

3.7.1 Totale zorgopbrengsten uitgesplitst naar financieringsstroom:
  • Zorgverzekeringswet
  • Wet langdurige zorg
  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Jeugdwet
  • Forensische zorg


Overige zorgopbrengsten

En indicator:

3.7.2 Totale zorgopbrengsten uitgesplitst naar financieringsstroom:
  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Jeugdwet
Kan (nog) niet via KIK-V methodiekDe standaarden voor financiële gegevensuitwisseling waar de ontologie naar verwijst zijn op dit moment nog onvoldoende toereikend. Technisch zijn er op termijn echter geen onmogelijkheden.

Nza is op dit moment met VWS en verschillende partners aan het kijken hoe de Nederlandse Taxonomie kan worden uitgebreid. Programma KIK-V is hier nauw bij betrokken.Zodra de uitbreidingen qua gegevensdefinities er zijn voor de jaarrekeningconcepten kan de jaarrekening ook via KIK-V methodiek worden uitgewisseld. Op dit moment moet dit nog direct opgevoerd worden in het DigiMV portaal.

Heb je feedback?

Loopt u tegen een issue of vraag aan bij het KIK-V product? Neem dan contact met ons op!