Uitwisselprofiel Ministerie van VWS Jaarverantwoording Zorg

Algemeen

Zorgaanbieders, jeugdhulpaanbieders, combinatie-instellingen, gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis-organisaties leggen ieder jaar maatschappelijke verantwoording af.

Een openbare jaarverantwoording hoort bij een goede bedrijfsvoering. Zo laten organisaties zien hoe zij publiek geld besteden. En hoe zij de zorg, hulp- of dienstverlening en ondersteuning hebben georganiseerd. De openbare jaarverantwoording betreft dus de maatschappelijke verantwoording van zorgorganisaties over de besteding van collectieve middelen. Ook vallen veel organisaties onder de Wet normering topinkomens en moeten ze hun WNT-verantwoording openbaar maken. Wat welke organisaties moeten aanleveren en hoe dat werkt, wordt op deze website KIK-V Publicatieplatform inzichtelijk.

De jaarverantwoording is openbaar en door iedereen op deze website en het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) in te zien. De jaarlijkse openbare jaarverantwoording geeft informatie voor het risicogericht toezicht van bijvoorbeeld de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Daarnaast hebben ook andere betrokkenen belang bij deze informatie, zoals zorginkopers, interne toezichthouders, cliëntenraden, onderzoekers, journalisten, etc.

Doel van de uitvraag

Het doel van de jaarverantwoording zorg is om transparantie en verantwoording te waarborgen over de besteding van publieke middelen in de zorg. Zorgaanbieders geven inzicht in hun prestaties, financiën en kwaliteit van zorg. Het ministerie van VWS, de NZa en IGJ, kunnen dan toezien op de kwaliteit en efficiëntie van de zorgverlening.

Scope van de uitvraag

De openbare jaarverantwoording bestaat uit:
a. een financiële verantwoording;
b. de op grond van ministeriële regeling bij de financiële verantwoording te voegen informatie,
en
c. de op grond van ministeriële regeling te vermelden andere informatie betreffende de bedrijfsvoering van de zorgaanbieder bestaande uit: een vragenlijst van de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) en een vragenlijst van Centraal Bureau van de Statistiek (hierna: CBS).

Binnen scope:

De scope voor dit uitwisselprofiel omvat alle vragen die worden gevraagd als onderdeel van de jaarverantwoording zorg.
Het gaat hier om:

  • De basisvragenlijst
  • Organisatiebrede vragenlijst
  • Vragenlijst Beeldvormende Diagnostiek (indien van toepassing)
  • Deponeren: jaarrekening, bestuursverklaring &/ of accountantsverklaring.

Buiten scope:

De op grond van ministeriële regeling te vermelden andere informatie betreffende de bedrijfsvoering van de zorgaanbieder bestaande uit: een vragenlijst van de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) en een vragenlijst van Centraal Bureau van de Statistiek (hierna: CBS).

Het gaat om informatie die naar de aard niet openbaar mag worden en bestemd is voor de toezichthouders in de zorg (IGJ en NZa). Deze gegevens worden via een afgeschermde, niet openbare vragenlijst uitgevraagd. Alleen de IGJ en NZa ontvangen deze informatie. Deze informatie is dan ook bestemd voor de uitoefening van hun taken. Hier is een apart uitwisselprofiel NZa - WMG voor opgesteld en valt niet onder de scope van dit uitwisselprofiel. Wel worden deze vragen in het verlengde van elkaar ontwikkeld.

Daarnaast stelt CBS ook aanvullende vragen via DigiMV. Later wordt bekeken of hier een apart uitwisselprofiel voor dient te komen.

Heb je feedback?

Loopt u tegen een issue of vraag aan bij het KIK-V product? Neem dan contact met ons op!