Uitwisselprofiel Ministerie van VWS Jaarverantwoording Zorg

Organisatorische interoperabiliteit

Doelgroepen

De verantwoordingsplicht geldt in principe voor alle zorgaanbieders, jeugdhulpaanbieders, combinatie-instellingen, gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis-organisaties. Maar niet alle regels zijn voor iedereen hetzelfde. Zo hoeven zorgorganisaties die uitsluitend zorg leveren die gefinancierd wordt uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geen verantwoording openbaar te maken. En ook voor solisten en zzp’ers gelden soms uitzonderingen.

Gewenste momenten van aanlevering

De jaarverantwoording moet jaarlijks vóór 1 juni openbaar worden gemaakt over het boekjaar ervoor. Dus uiterlijk 31 mei 2025 wordt de jaarverantwoording over boekjaar 2024 openbaar gemaakt. Zorgaanbieders die een jaarrekening opstellen op grond van de Provinciewet of Gemeentewet maken de jaarverantwoording uiterlijk 15 juli openbaar.

Communicatie over de uitvraag

Er wordt geen officiële uitnodiging verstuurd voor het openbaar maken van de jaarverantwoording. Wel wordt een aankondigingsbrief of - mail gestuurd naar de organisaties waarvan actuele contactgegevens bekend zijn. Daarnaast minimaal één keer per jaar een informatiebulletin. Ook de toezichthouder kan aanbieders een herinnering per e-mail sturen.

Gewenste moment van terugkoppeling

NTB

Looptijd

De looptijd van het uitwisselprofiel is continu doorlopend tot het moment van wijziging. Op dit moment wordt de uitvraag rondom de jaarverantwoording jaarlijks gewijzigd en is de looptijd dus in principe een jaar.

Gewenste bewaartermijn

NTB

Afspraken bij vragen over hetgeen wordt uitgevraagd

Voor vragen over de jaarverantwoording kan gebruik worden gemaakt van een contactformulier op de website van CIBG/ Ministerie van VWS over de jaarverantwoording zorg.

Afspraken bij twijfels over de kwaliteit van gegevens

De zorgaanbieder is zelf verantwoordelijk voor de tijdigheid, de juistheid en volledigheid van de gegevens in de jaarverantwoording. Op dit moment is in het digitale aanleverportaal (DigiMV) een aantal controle- en validatieregels op de aangeleverde gegevens ingebouwd die de juistheid en de volledigheid van de informatie bevorderen. Bij onlogische informatie worden meldingen vanuit het systeem verstuurd. Een zorgaanbieder kan een eenmaal openbaar gemaakte jaarverantwoording niet meer corrigeren of vervangen. Wanneer na het openbaar maken van de jaarverantwoording een grote fout, een zogeheten 'ernstig gebrek' wordt geconstateerd, moet direct via DigiMV daarvan een melding gedaan worden (désaveuverklaring). De openbaar gemaakte jaarverantwoording blijft inclusief de fout(en) gepubliceerd op deze website. De melding van het ernstige gebrek, en eventueel nieuwe gedeponeerde stukken, worden eveneens gepubliceerd bij de openbaar gemaakte jaarverantwoording.

In- en exclusiecriteria

Alle zorgaanbieders en combinatie-instellingen die een verantwoordingsplicht hebben volgens de Wtza.

Heb je feedback?

Loopt u tegen een issue of vraag aan bij het KIK-V product? Neem dan contact met ons op!