Uitwisselprofiel Ministerie van VWS Jaarverantwoording Zorg
4.2. Wat is het ziekteverzuimpercentage van de zorgverleners?
Indicator
Definitie: Het ziekteverzuimpercentage is het totaal aantal ziektedagen van zorgverleners, in procenten van het totaal aantal beschikbare kalenderdagen van zorgverleners in de meetperiode. Het ziekteverzuimpercentage is exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof. In de berekening wordt rekening gehouden met de parttimefactor.
Teller: Aantal ziektedagen.
Noemer: Aantal kalenderdagen.
Toelichting
Deze indicator geeft het antwoord voor vraag 3.b. "Wat is het ziekteverzuim percentage van de zorgverleners?" uit bijlage 4, vragenlijst 2 van de regeling openbare jaarverantwoording WMG. Het ziekteverzuimpercentage is het totaal aantal ziektedagen van zorgverleners, in procenten van het totaal aantal beschikbare kalenderdagen (dus geen werkdagen) van zorgverleners in loondienst in de meetperiode. Het ziekteverzuimpercentage betreft het verzuim exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof. In de berekening wordt rekening gehouden met de parttimefactor.
Uitgangspunten
- Alleen personeelsleden in loondienst met een zorgverlenerfunctie worden geïncludeerd.
- Zwangerschaps- of bevallingsverlof worden uitgesloten.
- Alle ziekteperiodes worden geïncludeerd.
- In de berekening wordt rekening gehouden met de parttimefactor.
- 1 ziektedag = 1 kalenderdag waarop een personeelslid ziek is.
- Wanneer het ziektepercentage bij de verzuimmelding ontbreekt, wordt het ziektepercentage verondersteld 100% te zijn.
- Voor de berekening van deze indicator is het noodzakelijk dat in de administratie van de zorgaanbieder wijzigingen in parttime factor gedurende de meetperiode beschikbaar zijn.
- Indien een ziekteperiode een einddatum heeft na 31 december van het boekjaar of nog geen einddatum heeft dan wordt in de berekening 31 december als einddatum van de ziekteperiode gebruikt (dus indien de ziekteperiode van 20 december tot en met 15 januari loopt dan wordt als einddatum 31 december gehanteerd in de berekening). Dit is alleen van toepassing op een einddatum van een ziekteperiode in de berekening. De startdatum van een ziekteperiode wordt niet aangepast!
- De meetperiode is 1-januari 2024 t/m 31-december 2024.
Berekening
De indicator wordt als volgt berekend (zie tevens onderstaande tabel):
- Selecteer alle personeelsleden met een zorgverlenerfunctie (o.b.v. de arbeidsovereenkomst) in de betreffende meetperiode.
- Bepaal o.b.v. stap 1 per personeelslid per arbeidsovereenkomst voor elke dag binnen de meetperiode de parttimefactor.
- Selecteer van alle personeelsleden uit stap 1 de ziekteperiodes, exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof.
- Bepaal o.b.v. stap 3 per personeelslid per arbeidsovereenkomst voor elke dag binnen iedere ziekteperiode het ziektepercentage.
- Bereken o.b.v. stap 2 en stap 4 per personeelslid per arbeidsovereenkomst voor elke dag binnen de meetperiode het ziekteverzuim door de parttimefactor te vermenigvuldigen met het ziektepercentage.
- Bereken het totaal aantal ziektedagen door het ziekteverzuim van alle ziektedagen van alle personeelsleden uit stap 5 bij elkaar op te tellen.
- Bereken het totaal aantal kalenderdagen door alle parttimefactoren uit stap 2 bij elkaar op te tellen.
- Bereken het verzuimpercentage door het resultaat van stap 6 te delen door het resultaat van stap 7 en te vermenigvuldigen met 100%.
Teller | Noemer | Indicator |
---|---|---|
Stap 6 | Stap 7 | Stap 8 |
Heb je feedback?
Loopt u tegen een issue of vraag aan bij het KIK-V product? Neem dan contact met ons op!