Uitwisselprofiel Nza Structurele Informatieverstrekking Bedrijfsvoering Wmg

Versie:1.0-RC1

Publicatiedatum:02-04-2024

Inwerkingtreding:02-04-2024




Bekijk bron...

Toelichting

Scope van de uitvraag

De scope van de uitvraag omvat de bijlage van de Regeling Structurele informatieverstrekking bedrijfsvoering Wmg (zie de link Regeling hierboven voor de bijlage). Deze bijlage bevat 14 vragen. Het gaat om informatie die naar de aard niet openbaar mag worden en bestemd is voor de toezichthouders in de zorg (IGJ en NZa). Deze gegevens worden via een afgeschermde, niet openbare vragenlijst uitgevraagd. Alleen de IGJ en NZa ontvangen deze informatie. Deze informatie is dan ook bestemd voor de uitoefening van hun taken.

De NZa gebruikt voor de uitoefening van haar taken ook een deel van de gegevens die uitgevraagd worden middels DigiMV. Deze zitten niet in de scope van dit uitwisselprofiel. Wel wordt zo veel mogelijk in kaart gebracht om welke gegevens het gaat en hoe die zich verhouden tot de (14 aanvullende) vragen.

Relevante beleidsontwikkelingen

Per 1 januari 2023 is de jaarverantwoording gewijzigd. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het format daarom ook gewijzigd. De groep zorgaanbieders die informatie openbaar maken wordt groter. Dit geeft aan de ene kant meer inzicht in de wijze waarop organisaties in de zorg functioneren. Aan de andere kant betekent dat voor de organisaties die erbij komen een additionele administratieve last.

Proces

De werkgroep NZa wmg heeft in 7 bijeenkomsten (4 september 2023, 2 oktober 2023, 30 oktober 2023, 27 november 2023, 15 januari 2024, 26 februari 2024 en 9 april 2024) de 14 aanvullende vragen geanalyseerd. Tijdens de bijeenkomsten hebben we gezamenlijk het ‘matchingsproces’ doorlopen. De 14 informatievragen zijn doorlopen waarbij kritisch is gekeken naar eenduidigheid en duidelijkheid van gebruikte definities en de daarvoor benodigde gegevenselementen.

Het doorlopen van het matchingsproces heeft geleid tot de (voorlopige) conclusie dat niet alle vragen op dit moment nog beantwoord kunnen worden volgens de KIK-V methodiek. Het gaat hierbij om vragen waarbij bijvoorbeeld om documenten wordt gevraagd of om vragen die handmatig beantwoord dienen te worden. Hoe om te gaan met dit soort vragen wordt daarom dan ook programmabreed verder onderzocht. Hierop volgt parallel nog een voorstel aan het TO en de KR.

Gemaakte keuzes t.a.v. indicatoren en concepten

InformatievraagStatusToelichting
1.1.1 Aantal ingestroomde personen en contractuele fte aan personeel in loondienst (PIL) met een zorgfunctieGewijzigde vraag- De indicator betreft het aantal bijgekomen personen en aantal contractuele fte aan personeelsleden in loondienst (PIL) met een zorgfunctie op 31 december ten op zichte van 1 januari in hetzelfde jaar. Alleen nieuwe arbeidsovereenkomsten worden geteld en hoeveel fte dat betreft. Voor uitstroom tellen we omgekeerd: het aantal arbeidsovereenkomsten dat beëindigd is. - Naast aantal fte wordt aantal personen toegevoegd aan de functionele omschrijving. - NZa gaat uit van een jaar van 1871 uren (52 x 36 uur per week).
1.1.2 Aantal uitgestroomde personen en contractuele fte aan personeel in loondienst (PIL) met een zorgfunctieGewijzigde vraag- De indicator betreft het aantal afgenomen personen en contractuele fte aan personeelsleden in loondienst (PIL) met een zorgfunctie op 31 december ten op zichte van 1 januari in hetzelfde jaar. ; - Deze indicator wordt berekend op organisatieniveau op basis van PIL met een zorgfunctie; - De berekening vindt plaats aan de hand van afgenomen arbeidsovereenkomsten. - NZa gaat uit van een jaar van 1871 uren (52 x 36 uur per week).
2.1.1 Gemiddeld aantal ingezette fte aan personeel in loondienst (PIL) met een zorgfunctie.Gewijzigde vraag- Deze indicator betreft het gemiddeld aantal ingezette fte aan PIL met een zorgfunctie; - De indicator wordt berekend door het totaal aantal ingezette uren aan zorgverleners in loondienst in de periode van 1 januari tot en met 31 december, te delen door het totaal aantal weken in de periode van 1 januari tot en met 31 december. Vervolgens wordt dit uitgedrukt in fte door het resultaat te delen door 36 uren per week (1 fte). Meeruren, overuren en oproepuren worden meegerekend; - Deze indicator wordt berekend op organisatieniveau. De verslagperiode betreft 1 januari tot en met 31 december van 2023. - Extra stap is toegevoegd aan berekening door te delen door 36. - NZa gaat uit van een jaar van 1871 uren (52 x 36 uur per week).
2.1.2 Gemiddeld aantal ingezette fte aan personeel niet in loondienst (PNIL) met een zorgfunctie.Gewijzigde vraag- Deze indicator betreft het gemiddeld aantal ingezette fte aan PNIL met een zorgfunctie; De indicator wordt berekend door het totaal aantal ingezette uren aan zorgverleners niet in loondienst in de periode van 1 januari tot en met 31 december, te delen door het totaal aantal weken in de periode van 1 januari tot en met 31 december. Vervolgens wordt dit uitgedrukt in fte door het resultaat te delen door 36 uren per week (1 fte). Meeruren, overuren en oproepuren worden meegerekend; Deze indicator wordt berekend op organisatieniveau. De verslagperiode betreft 1 januari tot en met 31 december van 2023. - NZa gaat uit van een jaar van 1871 uren (52 x 36 uur per week). - De functionele beschrijving voor PNIL rekent alleen met ingezette fte en niet met contractuele fte (zoals wel het geval bij PIL). Dit komt doordat deze gegevens waarschijnlijk lastig uit registraties/ systemen zijn te halen en daardoor kunnen leiden tot een onzuivere uitkomst.
2.2.1 Gemiddeld aantal contractuele fte per werknemer aan personeel in loondienst (PIL) met een zorgfunctie.Gewijzigde vraag- Voor Personeel In Loondienst (PIL) is naast ingezette uren (indicator 2.1.1) in deze indicator ook contracturen uitgewerkt in de functionele beschrijving. Tijdens praktijktoets kan worden gekeken naar impact van verschillende manieren van berekenen. - NZa gaat uit van een jaar van 1871 uren (52 x 36 uur per week).
3.1. Aantal cliënten per wetGewijzigde vraagDe informatievraag betreft het aantal cliënten met een of meerdere goedgekeurde declaraties per wet per verslagjaar; De indicator wordt berekend per wet, op organisatieniveau gedurende het verslagjaar. - Uitgangspunt is de goedgekeurde declaraties en het aantal cliënten. Daarnaast geldt: het gaat om gedeclareerde zorg en het gaat over zorg die in een bepaald jaar geleverd is. - via Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA) vergoed valt niet onder overig, maar onder Zvw (mits deze groep onder clienten in ECD valt). Mensen die niet vanuit de benoemde wetten gefinancierd worden, vallen onder de categorie overig.
4.1. Had u één of meer contracten met zorgverzekeraars, zorgkantoren of gemeenten?Vervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. - De zorgaanbieder vult handmatig antwoorden in op onderstaande vragen: - "Had u in het afgelopen boekjaar één of meer contracten met Zorgverzekeraar(s) (Ja/Nee)?"; - "Had u in het afgelopen boekjaar één of meer contracten met Zorgkantoren (Ja/Nee)?"; - "Had u in het afgelopen boekjaar één of meer contracten met Gemeenten (Ja/Nee)?"
5.1. Wat zijn de KvK nummers van alle onderaannemers?Vervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. - De zorgaanbieder vult handmatig een tabel met de handelsregisternummers (KvK) van alle onderaannemers die in de meetperiode werkzaamheden voor de zorgaanbieder hebben verricht (exclusief zelfstandigen zonder personeel): - Een tabel met 10 regels met de tekst: "Handelsregisternummer (KvK) onderaannemer".
5.2. Wat zijn de KvK nummers van alle hoofdaannemers?Vervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. - De zorgaanbieder vult handmatig een tabel met de handelsregisternummers (KvK) van alle hoofdaannemers waarvoor de zoorgaanbieder (als onderaannemer) in de meetperiode werkzaamheden heeft verricht: - Een tabel met 10 regels met de tekst: "Handelsregisternummer (KvK) hoofdaannemer".
6.1. Diensten van andere rechtspersonen binnen een groepsstructuur.Vervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. - De zorgaanbieder vult handmatig antwoorden in op onderstaande vier vragen: - "Maakt u ten behoeve van het verlenen van zorg gebruik van diensten van andere rechtspersonen binnen de structuur? (Ja / Nee)"; - "Indien de vorige vraag met 'ja' beantwoord is: Wat is de reden hiervoor?"; - "Heeft er een wijziging plaatsgevonden in de structuur van de onderneming in het afgelopen boekjaar? (Ja / Nee)"; - "Indien de vorige vraag met 'ja' beantwoord is: Wat is gewijzigd en wat is de reden hiervoor?"
7.1. Gegevens verbonden partijen.Vervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. - De zorgaanbieder vult handmatig antwoorden in op onderstaande vragen, en vult indien van toepassing de tabel aan met de handelsregisternummers (KvK) van de verbonden partijen: - "Is er sprake van verbonden partijen? (Ja / Nee)"; - "Indien de vorige vraag met 'ja' beantwoord is: Heeft/hebben er transactie(s) met verbonden partijen plaatsgevonden onder niet-zakelijke condities het afgelopen boekjaar? (Ja / Nee)"; - Een tabel met 10 regels met de tekst: "Handelsregisternummer (KvK) verbonden partij".
8.1. Uitgekeerd dividendVervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. - De zorgaanbieder vult handmatig antwoorden in op onderstaande vragen: - "Heeft de zorgaanbieder in het afgelopen jaar dividend uitgekeerd? (Ja / Nee)"; - "Indien de vorige vraag met 'ja' is beantwoord: Hoeveel dividend in Euro's is uitgekeerd?"
9.1. Overeenkomsten met de bankenVervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. - De zorgaanbieder vult handmatig het antwoord in op onderstaande vraag: - "Voldoet u in het kader van uw financiering aan de met de bank overeengekomen ratio's? (Ja / Nee / Niet van toepassing)"
10.1. Zorgopbrengsten per financieringsstroomVervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. Een voorstel werd gedaan om de berekening te doen aan de hand van goedgekeurde declaraties. Echter de nacalculatie mist dan en de NZa wil alleen goedgekeurde cijfers. - De zorgaanbieder vult handnmatig het antwoord in op onderstaande vragen: - "Totale zorgopbrengsten Zorgverzekeringswet in euro's"; - "Totale zorgopbrengsten Wet langdurige zorg in euro's"; - "Totale zorgopbrengsten Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in euro's"; - "Totale zorgopbrengsten Jeugdwet in euro's"; - "Totale zorgopbrengsten Forensische zorg in euro's"; - "Totaal overige zorgopbrengsten in euro's".
11.1 Zorgopbrengsten per financieringsstroomVervallen vraag- Deze vraag kan niet volgens de KIK-V methodiek worden beantwoord maar kan alleen handmatig worden beantwoord. Er is wel een functionele beschrijving aanwezig maar geen technische beschrijving. Een voorstel werd gedaan om de berekening te doen aan de hand van goedgekeurde declaraties. Echter de nacalculatie mist dan en de NZa wil alleen goedgekeurde cijfers. - De zorgaanbieder vult handnmatig het antwoord in op onderstaande vragen: - "Totale zorgopbrengsten Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in euro's"; - "Totale zorgopbrengsten Jeugdwet in euro's"
12.1. Aantal personeelsleden in loondienst (PIL) met een zorgfunctie met een minimale contractomvang van 15 uren per week.Gewijzigde vraag- Deze indicator betreft het aantal personeelsleden in loondienst (PIL) met een zorgfunctie met een minimale contractomvang van 15 uren per week op 31 december; - Deze indicator wordt berekend op organisatieniveau. De peildatum betreft 31 december. - Alle personeelsleden in loondienst met een zorgfunctie met een minimale contractomvang van 15 uren per week worden geïncludeerd; - Personeelsleden in loondienst die tegelijkertijd een of meerdere arbeidsovereenkomsten hebben, tellen mee in de berekening wanneer de contractuele uren geregistreerd zijn als zorgverlener (o.b.v. de functie in de arbeidsovereenkomst).
13.1. Aantal cliënten met leveringsvorm PGB per wetGewijzigde vraag- De informatievraag betreft op een peildatum het aantal cliënten met leveringsvorm PGB per wet; - De indicator wordt berekend per wet, op organisatieniveau op een peildatum. - Cliënten met een Wlz-indicatie en/of Zvw-traject met leveringsvorm PGB op de peildatum worden geïncludeerd; - Deze cliënten beschikken op de peildatum over het recht (ook wel legitimatie) om zorg te geleverd te krijgen; - De peildatum betreft de laatste dag van het financiële boekjaar van de organisatie.
14 AccountantsverklaringVervallen vraag vraagDeze vraag is komen te vervallen omdat via de KIK-V methodiek (nog) geen documenten kunnen worden uitgewisseld.

Heb je feedback?

Loopt u tegen een issue of vraag aan bij het KIK-V product? Neem dan contact met ons op!