Let op: dit is een oudere versie van deze publicatie. Ga naar de laatste versie
Uitwisselprofiel NZa Basisinformatie kostenonderzoek
Over Uitwisselprofiel NZa Basisinformatie kostenonderzoek
- Publicatiedatum:
- 03-10-2023
- Inwerkingtreding:
- 03-10-2023
5.1. Wat zijn de kosten van voeding?
Indicator
Definitie: Totaal aan kosten van voeding.
Teller: Totaal aan kosten van voeding.
Noemer: Niet van toepassing.
Toelichting
Deze indicator betreft de materiële kosten die verband houden met de bereiding en verstrekking van maaltijden en andere voedingsproducten. De indicator wordt op organisatieniveau berekend (Bron: Gebruikersinstructie Kosten onderzoek 2016 - Kostenonderzoek Wet langdurige zorg NZa en KPMG — Versie 12 september 2017, pagina 17).
Voor de berekening van deze indicator hanteert de NZa het Prismant rekeningsschema (Bron: Rekeningschema-voor-zorginstellingen-Prismant - Utrecht, september 2004 Publicatienummer 203.25, pagina 33).
Ter illustratie staan in onderstaande tabellen de verwijzingen naar de betreffende rubrieken conform het Prismant rekeningschema en het Referentiegrootboekschema (RGS).
| Specificatie rubrieken RGS |
|---|
| Niet geïmplementeerd vanuit RGS |
| Specificatie rubrieken Prismant |
|---|
| 431000 Voedingsmiddelen |
| 431100 Ingrediënten en producten |
| 431200 Maaltijden bereid door derden |
| 431300 Bijzondere voedingen en producten |
| 432000 Keuken- en restauratieve apparatuur en benodigdheden |
| 433000 Voedingsgeld voor bewoners en afdelingen |
Op de (deel)resultaten van de indicator kan een verdeelsleutel worden toegepast.
Uitgangspunten
- De materiële kosten van alle voeding worden geïncludeerd.
Berekening
Deze indicator wordt als volgt berekend:
- Tel alle boekingen van voeding voor de betreffende meetperiode bij elkaar op.
| Periode: | Totaal kosten voeding (Euro) |
|---|---|
| Totaal organisatie | Stap 1 |